Bodegas Nekeas
Een samenwerking van acht families in het Nekeasdal, waar sinds 1992 op 230 ha wijngaarden unieke wijnen worden geproduceerd, beschermd door de Sierra Perdón en beïnvloed door de Atlantische Oceaan.
Bodegas LAN - Rioja
NEKEAS TINTO
BODEGAS NEKEAS
DRUIF & WIJN
TEMPRANILLO | MERLOT
Fruitig, soepel en explosief. Aroma's en smaken van bessen en kersen. Goede structuur, heerlijk puur en met een ronde, frisse afdronk.
VINIFICATIE
Druivenrassen worden individueel gevinificeerd. Koude maceratie gedurende minimaal 5 dagen, gevolgd door nog minstens 10 extra dagen op gistingstemperatuur, die nooit hoger is dan 28ºC. Malolactische vergisting.
SPANJE
NAVARRA
ALCOHOLPERCENTAGE
13.5 %
NEKEAS TINTO
BODEGAS NEKEAS
GEUR & SMAAK
TEMPRANILLO | MERLOT
Fruitig, soepel en explosief. Aroma's en smaken van bessen en kersen. Goede structuur, heerlijk puur en met een ronde, frisse afdronk.
VINIFICATIE
Druivenrassen worden individueel gevinificeerd. Koude maceratie gedurende minimaal 5 dagen, gevolgd door nog minstens 10 extra dagen op gistingstemperatuur, die nooit hoger is dan 28ºC. Malolactische vergisting.
SPANJE
NAVARRA
ALCOHOLPERCENTAGE
13.5 %
HET WIJNHUIS
Bodegas Nekeas
Eind jaren ’80 initieerde Francisco ‘Paco’ San Martín een samenwerking tussen verschillende kleine wijnboeren in het Nekeasdal. Om te voorkomen dat deze kleinschalige wijnboeren opnieuw zouden worden getroffen door slechte verkopen, zoals in de crisisjaren ’60, sloegen acht families de handen ineen. De symbolische eerste oogst vond plaats in 1992. Inmiddels omvat Bodegas Nekeas ruim 430 hectare land, waarvan 230 hectare voor druiven en 200 hectare voor olijfbomen.
Nekeas, wat in het Baskisch betekent “een plaats waar werken hard is,” bevindt zich in een uitdagende omgeving. Dankzij de bescherming van de Sierra Perdón tegen de koude wind uit de op 30 km afstand gelegen Pyreneeën en de gematigde invloed van de op 70 km afstand gelegen Atlantische Oceaan, is wijnbouw hier mogelijk. De wijngaarden van Nekeas liggen verspreid over 5 km in de lengte van het oplopende dal, een prachtig ongerept natuurgebied met talloze steile hellingen, microklimaten en terroirs. Het verschil in jaarlijkse neerslag tussen de vlakte (450 m) en de heuvels (650 m) bedraagt 250 mm. De druiven rijpen langzaam, hebben een hoge zuurgraad, en geven de wijnen een goed bewaarpotentieel en een uniek karakter dat verschilt van andere wijnen uit Navarra.